3 Laka Načina za Sniziti Visoki Tlak Prirodno

Prije nego dođemo do rješenja kako sniziti visoki tlak prvo moramo razumjeti što je uopće krvi tlak, zašto je bitan i kako dolazi do povišenog krvnog tlaka. Za početak, krvni tlak se izražava s 2 broja, gornji broj označava sistolički tlak, a donji broj označava dijastolički tlak. Sistolički tlak označava kojim tlakom krv izlazi iz srca, a dijastolički označava pod kojim se tlakom, odnosno pritiskom krv vraća u srce. Normalan krvi tlak (120/70) bitan je faktor u transportu kisika, vode i hranjivih tvari do stanica da samo nabrojimo osnovno. Kod sniženog ili povišenog tlaka, naše stanice su uskraćene vitalnih nutrijenata.

Tlak se stalno mijenja ovisno o našem fizičkom naporu i emotivnom stanju. Normalno je kad smo fizički aktivni imati viši tlak, dok kad smo opušteni i ležimo, možemo imati blago sniženi tlak. Ali u ovom članku primarno ćemo govoriti o povišenom tlaku koji je povišen čak i u mirovanju. Glavni razlozi povišenog tlaka su prevelika konzumacija soli, prerađenog šećera i kofeina. Sljedeći po redu su kolesterol i zasićene masnoće koje se onda talože na unutarnje stijenke krvnih žila i time sužavaju promjer žile što u konačnici znači da jednaki volumen krvi treba proći kroz manju cijev što onda stvara veći pritisak. Još jedan možda ne tako poznati razlog je loša funkcija bubrega. Više o tome ispod.

1. Zamijeniti sadržaj tanjura

Kao što smo već rekli neke namirnice direktno utječu na podizanje krvnog tlaka, ali ne kažemo da trebate sve baciti u smeće. Ono što je bitno za shvatiti je da količina tih namirnica igra veliku ulogu. Na primjer, našem tijelu treba sol, ali sve preko dnevnih potreba mora se izbaciti iz tijela i sav višak utječe na krvni tlak. Zato probajte jesti manje slanu hranu ili hranu koja već prirodno ima soli u sebi npr. rajčice, stapke celera, limun i zeleno lisnato povrće. Također možete običnu sol zamijeniti s nekom manje slanom, npr. celerovom ili himalajskom.

Što se tiče prerađenog šećera to je lako za zamijeniti. Možete naći prirodne šećere i zaslađivače poput stevije koji imaju niski glikemijski indeks. A uvijek možete šećer zamijeniti i voćem, pogotovo bananama i datuljama.

Visoki Tlak 3
Datulje

Kofein je stimulans za živčani sustav, a živčani sustav upravlja radom srca. Drugim riječima, ako je živčani sustav previše stimuliran, srce brže i jače kuca što rezultira povišenim tlakom. Osim samog utjecaja na živčani sustav, kofein jako dehidrira pa tijelo mora zadržavati više vode, a više vode znači veći pritisak, odnosno tlak. Prirodni diuretici potiču mokrenje i time smanjuju zadržavanje vode u tijelu i visoki tlak.

Kofein nije jedini stimulans živčanog sustava, ali je najčešći. Pa imajte na umu da i drugi stimulansi djeluju na sličan, neki čak i isti način kao kofein. Neke od namirnica koje sadrže najviše kofeina su redom kava, čokolada, kakao prah, zeleni i crni čaj i dr. Zato probajte te namirnice svesti na minimum ili ako pijete puno kave zamijenite ju kakaom ili čajem. I prije nego ste primijetili, visoki tlak postao je normalan.

2. Ljekovito bilje koje snižava masti i kolesterol, ali i visoki tlak

Iako naše tijelo može stvoriti dovoljne količine kolesterola za svoje potrebe, ljudi i dalje kroz hranu unose dodatni kolesterol koji je onda višak. Tijelo taj višak ne može iskoristiti pa ga taloži u tijelu, prvo oko jetre i drugih organa, a na red kad tad dođu i krvne žile. Zahvaljujući puno toksina u našem tijelu, višak kolesterola, zasićenih masnoća i kamenca taloži se na unutarnje stijenke krvnih žila i time otežavanju prolazak krvi. Zato se često osobama koje imaju visoki tlak daju farmaceutski lijekovi koji neprirodno snižavaju kolesterol i masti u krvi, a neki od lijekova čak i povećavaju promjer krvnih žila kako bi krv lakše prošla.

Osim što to podiže tlak i predstavlja opasnost od srčanog i moždanog udara, loš dotok krvi rezultira lošom cirkulacijom, hladnim šakama i stopalima, lošim pamćenjem i koncentracijom, smanjenom proizvodnjom hormona itd. [izvor] Kolesterol i zasićene masti možete smanjiti tako da konzumirate manje namirnica koje ih sadrže, a to su svi životinjski proizvodi, margarin, trans masnoće prerađena biljna ulja, pržena ulja i sl. Osim toga, postoji puno ljekovitog bilja koje djeluju na jetru i potiču izbacivanje i brži metabolizam masti. Dobra vijest je da ljekovito bilje djeluju na visoki tlak čak i bez promjene prehrane, više o ljekovitom bilju za jetru potražite ovdje.

3. Popraviti funkciju bubrega i nadbubrežnih žlijezdi

Ako bubrezi nisu u najboljem stanju, u tijelu se brzo poremeti razina elektrolita i vode u krvi i izvanstaničnoj tekućini. Zato osobe s ozbiljnim oštećenjima bubrega pate od visokog tlaka. A čak i oni koji nemaju neku ozbiljnu dijagnozu bolesti bubrega, a imaju visoki tlak. Zato doktori uglavnom daju diuretike kako bi se izbacio višak vode i tako snizio visoki tlak. A višak vode stvara se iz više razloga, neke smo naveli u odlomcima iznad.

Kako bi tijelo normalno eliminiralo višak vode, soli i ostalih tvari koje ne pripadaju u tijelu, bitno je da bubrezi normalno funkcioniraju. Više o zdravlju i važnosti bubrega možete saznati ovdje. A ako želite na prirodan način izbaciti višak vode iz tijela možete probati bezalkoholnu tinkturu Kidneys 1 koju možete pronaći u našoj web trgovini. Formula je napravljena samo od najkvalitetnijeg ljekovitog bilja i biljnog glicerina kako bi obnovila tkivo bubrega i nježno eliminirala višak vode iz tijela uz pomoć prirodnih diuretskih tvari.

Ostavite Komentar