5 Načina Kako Se Prirodno Riješiti Lošeg Zadaha

Loš zadah (halitoza) svima je neugodna pojava. Osim očitih rješenja poput nejedenja luka i prestanka pušenja donosimo vam 5 načina kako se prirodno riješiti lošeg zadaha. Za najbolje rezultate potrebno je ove metode raditi redovito te ih uklopiti u svoje rutine higijene.

Higijena usta

Već ste ovo čuli mnogo puta, ali nije loše ponoviti. Kad govorimo o higijeni usta bitno je naglasiti da je četkanje zubiju jednako važno za rješavanje lošeg zadaha kao i čišćenje jezika. Četkanje zubiju važno je kako bismo skinuli plak i počistili ostatke hrane, ali skidanje taloga na jeziku rješava taj sluzavi pokrov u kojem se mogu množiti gljivice i bakterije te tako stvarati neugodne mirise.

Jezik jednostavno možete počistiti struganjem poleđine četkice za zube o jezik ili čak možete kupiti strugač za jezik. Ali ako nemate niti jedno od toga, unutarnja strana žlice može poslužiti za taj trik. I dok četkate zube bitno je da ih četkate pravilno i to 2 do 3 minute. Nakon što dobro iščetkate zube i postružite jezik obratite pažnju na karijes ili upalu zubnog mesa. Ako je neka akutna upala u usnoj šupljini i ona može stvarati neugodne mirise pa ako vam je nešto sumnjivo, svakako se javite zubaru.

Ispiranje usta 

Još jedan način koji može pomoći kod lošeg zadaha je ispiranje usta jakim biljnim čajem. Najbolje su se pokazali čajevi od kadulje/žalfije, metvice i sladića. Čajeve napravite tako da 1 žličicu čaja prelijete s 1 dcl vruće vode. Poklopite i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Procijedite i uzmite gutljaj čaja te ga mućkajte u ustima pola minute do minutu te pljunite. Tako ponavljajte dok ne potrošite čaj. Ovo je najbolje raditi nakon što operete zube, a može se raditi i svaki dan. Preporučljivo je barem 1 do 2 puta tjedno. 

Kadulja je odlična za zdravlje desni, metvica daje svježinu u dahu dok sladić obnavlja caklinu zuba i ubija bakterije koje stvaraju karijes na zubima. Čajeve možete raditi pojedinačno, ali i kombinacija je dobra opcija. Osim što pomažu kod lošeg zadaha, redovito ispiranje usta ljekovitim biljem pomaže uspostaviti normalno stvaranje sline. To je bitno jer suha usna šupljina također može dovesti do lošeg zadaha. To ljekovito bilje možete koristiti i u obliku tinktura ili praha za još bolji efekt. Više o ljekovitom bilju i kako ga koristiti saznajte u rubrici Blog.

Čišćenje probave, pogotovo crijeva

Suvišno je spominjati da neka hrana stvara neugodne plinove poput luka ili češnjaka, ali čak i ako niste jeli te namirnice, moguće je imati loš zadah. Evo i zašto. Naime, kad jedemo hranu, onda se mora razgraditi u želucu i crijevima. Ako to ne uspije, ostaje u našem probavnom sustavu dok ne eliminiramo taj višak. Za vrijeme dok ti ostaci stoje u probavi, razni mikroorganizmi imaju tulum. Razne bakterije i gljivice onda probavljaju naše ostatke i stvaraju razne plinove bez mirisa i s mirisom, a to sve se onda vraća preko želuca do usta.

Jednostavno rješenje za to je redovno pražnjenje crijeva. Ako imate problem s tim da manje od jednom dnevno imate stolicu, bilo bi pametno dodati više biljne hrane pune vlakana i vode kako bi se stvari pokrenule. Bitno je da hrana brže prolazi kroz probavu kako bi se fermentacija smanjila na minimum.

Kadulja

Dobar prirodni način za potaknuti pražnjenje crijeva je uz pomoć biljnih laksativa. Za razliku od klasičnih laksativa, biljni laksativi ne stvaraju ovisnost i nemaju loše nuspojave. Imajući to na umu, kreirali smo bezalkoholnu tinkturu Digestion 1 koja pomažu upravo s takvim problemima. Zahvaljujući specifičnom sastavu ljekovitog bilja, formula istovremeno potiče pražnjenje crijeva i obnavlja sluznicu crijeva i želuca kako bi se hrana bolje probavljala.

Osim Diegestion 1 tinkture odlična opcija je i Antiparasitic tinktura koja će staviti bakterije i gljivice pod kontrolu, a time i poboljšati zadah. Tinktura sadrži kadulju, sladić i još nekoliko odličnih biljaka za probavni sustav. Tinkture možete naći u našoj Trgovini, a ako imate pitanja vezanih za proizvod, slobodno se javite na mail prodaja@thinktoor.com

Smanjite unos masti

Ako ste ikad bili blizu osobe koja je na keto prehrani, sigurno ste mogli primijetiti taj miris kao da su konzumirali alkohol. Taj miris nastaje zato što stanice, umjesto šećera, za energiju koriste masti koje kad izgaraju otpuštaju razne ketone i acetone koji se metaboliziraju u alkohol i slične molekule. Otuda takav “alkoholni miris”. Ako i vi imate previše masti u prehrani i ako vam uz to još jetra slabo radi, moguće je da osjetite takav miris acetona ili alkohola. Često ni sami to ne osjetimo već nam drugi ljudi kažu da imamo loš zadah jer se nos već privikao na takva isparavanja svakodnevno.

Ako želite pomoći svojoj jetri da bolje probavlja masti, možete probati našu bezalkoholnu tinkturu Liver 1. Osim što pomaže obnoviti funkciju jetre, također pomaže i sniziti povišene masti, kolesterol i šećer u krvi.

Puno proteina = Loš zadah

I zadnja stvar na ovoj listi su proteini, odnosno previše proteina. Naime, ako jedete puno proteina, a imate slabu želučanu kiselinu ili probavu općenito, velika je vjerojatnost da se proteini koje ste pojeli neće dobro probaviti. A ako se ne probave dobro dolazi do truljenja, slično kao kad ostavite meso na toplom i ono se krene kvariti i stvarati taj užasan miris. Isto tako se događa u vašim crijevima i želucu jer je toplo. To možete popraviti time da jedete manje proteina, promijenite vrstu proteina (iz životinjskih u biljne) i da popravite svoju želučanu kiselinu o čemu ćemo pričati u sljedećim objavama.

Ako vas zanima više o našim drugim tinkturama i čajevima, posjetite Trgovinu.

Ostavite Komentar