Autofagija – Što ju Prekida, a Što Pokreće?

Što je autofagija?

Autofagija dolazi od starogrčkih riječi autos što znači sam i fagein što znači jesti. To po definiciji znači da tijelo kroz proces znan kao “fagocitoza”, samostalno jede odnosno razgrađuje mrtve i oštećene stanice. U tom procesu tijelo ili reciklira nešto materijala ako je iskoristivo ili potpuno otpiše stanicu i tako razrađena u dijelovima odlazi do limfnih čvorova gdje se dalje prerađuje uz pomoć bakterija i naših stanica “čistača”. Nakon što se tamo preradi odlazi do bubrega da se eliminira iz organizma. Zato je od ključne važnosti filtracija bubrega tako da ti toksini mogu i otići iz organizma kad potičemo autofagiju.

Što prekida, a što pokreće autofagiju?

Ključno za naglasiti prije nego krenemo na to što prekida, a što pokreće autofagiju je da je to prirodni proces u tijelu koji je urođen i tijelo ga pokreće samo, mi možemo samo ubrzati ili usporiti proces. I zato iako mnogi misle da se autofagija može prekinuti to jednostavno nije istina. Da prekinemo autofagiju nakon nekog vremena bismo umrli jer ne bi bilo mjesta za nove stanice, a postojeće bi samo odumrle. Uništavanje stanica ključno je za stvaranje novih stanica. Autofagija se može jedino usporiti određenim uvjetima npr hranom, pićem, cigaretom i sl. A ubrzati se može postom, lakšom i sirovom hranom te ljekovitim biljem.

Autofagija je prije svega vrsta posla, zato zahtjeva energiju i “radnike”. A budući da sve u tijelu zahtjeva neku količinu energije, tijelo uvijek mora dobro organizirati potrošnju i štednju energije. Neke radnje tijelo pune energijom, a neke radnje troše energiju. Cilj nam je, naravno, imati dovoljno energije na raspolaganju da obavljamo sve aktivnosti u danu koje želimo i trebamo. A da bismo to postigli potrebna je ravnoteža.

Homeostaza

Tijelo uvijek teži biti u homeostazi odnosno ravnoteži i u dobrom zdravlju, mi tijelo ne trebamo tjerati da se obnavlja i čisti, to je normalno da radi. Ono što je na nama je da mu omogućimo uvjete kako da to najefikasnije radi. Tijelo ima dvije faze, izgradnja i razgradnja. Ono što većina ljudi ne pomisli je da se te faze odvijaju istodobno. Samo u nekim razdobljima jedno više prevladava. Postoji puno stvari koje ubrzavaju razgradnju starih stanica i toksina kao što su post, ljekovito bilje, voće i generalno lakša hrana te san. Ali ni to nije kod svakog isto. Najbolje da objasnim na primjeru.

Recimo da imamo dvije osobe, recimo da su obje 40 godina, ali vode poprilično drugačiji životni stil.

Prva osoba

Prva osoba je vegan već 10 godina, jede puno sirove hrane i radi postove svaki mjesec, a jednom godišnje odradi post i po nekoliko tjedana, konzumira ljekovito bilje, pazi na to da se dobro naspava, jako rijetko pije alkohol i kavu i ne puši cigarete, trenira 2 puta tjedno i ima normalnu tjelesnu težinu.

Druga osoba

Druga osoba jede klasičnu prehranu, puno prerađene hrane, voće jede jedino u kolačima, a povrće prženo u ulju, pije nekoliko šalica kave dnevno, ponekad čak i energetska pića, ne bavi se sportom i ima sjedilački posao, svaki tjedan za vikend popije nekoliko alkoholnih pića, ne prakticira nikakav post i nema pravilan ritam spavanja, često ostaje dugo budan. Druga osoba ima malo povećanu tjelesnu težinu.

Mislim da svi možemo zaključiti da druga osoba živi nezdrav život i da u njegovom tijelu postoji puno mrtvih i oštećenih stanica te toksina koji se trebaju počistiti. Prva osoba nema toliko toksina i mrtvih stanica jer tijelo uspijeva redovito to počistiti i eliminirati.

Autofagija

Tijelo druge osobe jako žudi za čišćenjem toksina i dovoljno je da osoba izbaci jednu toksičnu naviku ili namirnicu da tijelo dobije prostora za čišćenje. Odnosno, druga osoba će puno lakše i puno prije ubrzati proces autofagije nego prva osoba jer ima više smeća za počistiti.

Znači kod druge osobe će već izbacivanje kave, cigareta i pržene hrane pokrenuti neku razinu čišćenja, a da jede samo biljnu sirovu hranu bilo bi još jače, dodavanje ljekovitog bilja pokrenulo bi još jače i na kraju da radi sve to i post bilo bi još jače. Prva osoba s druge strane treba raditi post na vodi da bi tijelo ubrzalo autofagiju jer je tijelo već dosta čisto. Konzumiranje voća ili sokova bi usporilo autofagiju prvoj osobi dok bi za drugu osobu voće i sokovi ubrzali autofagiju.

Zaključak

Zaključak je da iako se generalno govori da autofagiju pokreće samo post, odnosno nejedenje kalorija, to nije sasvim točno. Kad tijelo ne troši energiju na probavu, ima naravno više energije za čišćenje i eliminaciju, ali to ne znači da se čišćenje i eliminacija ne događaju i kad konzumiramo kalorije. Jednostavno rečeno, ako u tijelu ima puno toksina, autofagija će se lakše ubrzati nego kad tijelo ima manje toksina. Što se više čistimo postaje teže pokrenuti autofagiju jer tijelo ne treba čišćenje nego izgradnju.

Ali još na tu temu da spomenem da i samo čišćenje hranom i postom ima svoje limite. Zato je ključno, ponavljam, ključno konzumirati i ljekovito bilje koje jača eliminacijske organe i dodatno potiče čišćenje i regeneraciju. A osim što potiče čišćenje, potiče i izgradnju, samo treba znati koja biljka je za što.

Ako osjećate da ste zapeli s detoxom i čišćenjem, preporučujem da probate uključiti tinkture u svoj protokol. Kvalitetne tinkture možete naći u rubrici Trgovina. A ako trebate više edukacije od detoxu ili vodstvo slobodno se javite putem ovog linka ili zapratite YouTube kanal Powered By Biljke.

Napomena: Ovaj tekst je isključivo u edukativne svrhe, nije zamjena za dijagnozu ni terapiju.

One comment

Ostavite Komentar