Jesu li Tinkture sigurne za Djecu i Bebe?

Nije rijetkost da se mališani razbole, a ako im želite prirodno pomoći vjerojatno ste se zapitali možete li djeci i bebama dati neko ljekovito bilje i u kojem obliku. U ovom članku fokusirat ćemo se na tinkture, ali imajte na umu da one nisu jedini način za konzumirati ljekovito bilje.

Koje ljekovito bilje je sigurno za najmlađe?

Postoji puno ljekovitog bilja s raznim djelovanjem, nažalost, većina nije istražena i testirana na djeci pa se iz tog razloga uglavnom govori da neka tinktura, čaj ili prah nisu preporučeni za djecu. Može biti da će vaše dijete dobro reagirati na biljku i da će mu biti bolje, a može biti i da će imati neke nuspojave. Zato svakako prije uzimanja nekog biljnog preparata provjetite je li to bilje sigurno za djecu, za koji uzrast i ima li kontraindikacije s farmaceutskim lijekovima ako ih uzima. Ako niste sami dovoljno stručni, kontaktirajte stručnu osobu.

Po našem iskustvu većina djece, pa čak i bebe, mogu uzimati većinu tinktura, čajeva i prahova, samo je pitanje doze. Čak i ako primjetite neke negativne reakcije, najvjerojatnije je samo prevelika doza. Odlučite li davati djeci neko ljekovito bilje na svoju ruku, a na pakiranju piše da nije preporučeno za djecu, svakako krenite rađe od premale doze pa postepeno povećavajte nego obratno i obavezno pratite reakcije djeteta.

Koji su benefiti ljekovitog bilja za djecu?

Djeca kao i odrasli mogu imati velike benefite za zdravlje ako uzimaju ljekovito bilje. Ljekovito bilje može pomoći s puno toga, od obične prehlade i upale grla do težih kroničnih bolesti, možda čak i urođenih. Puno djece i beba se muči s alergijama, kožnim i probavnim problemima te debljinom koji su relativno lako rješivi ljekovitim biljem i korekcijom prehrane. Većina roditelja zna koliko je teško gledati dijete dok se savija u bolovima od konstipacije i grčeva ili pak crvenu i ispucalu kožu od iritacija.

Za takve probleme roditelji uglavnom nemaju puno opcija nego im se odmah guraju kortikosterioidne kreme, antibiotici, laksativi, tablete za alergije, pumpice za astmu i sl. Svim roditeljima koji žele prirodno za svoje dijete to teško pada. Srećom, postoji alternativa! Isti, možda i bolji rezultat možete dobiti uz pomoć biljne prehrane i ljekovitog bilja. Postoji već puno istraživanja koja potvrđuju da je biljna i cjelovita prehrana ne samo sigurna nego i optimalna za razvoj beba i djece. Više o benefitima biljne prehrane te ideje za obroke pogledajte u videu.

Doziranje i uzimanje tinktura

Po našem iskustvu pokazalo se da djeca od svih oblika ljekovitog bilja najviše preferiraju bezalkoholne tinkture jer su lake za gutanje i imaju slatkasti okus. Tinkture su praktičnije od čajeva koji često nemaju ugodan okus. Kapi možete pomiješati s malo soka ako tinktura nije sama po sebi ukusna. Neka djeca teško gutaju kapsule pa je i njima lakše popiti kapi. Ako već morate davati djeci alkoholne tinkture onda ih prije nakapajte u vrući čaj i ostavite da alkohol ispari. Naše bezalkoholne tinkture pokazale su se pogodne za djecu po okusu, a najpopularnije su Digestion 1 za probavne probleme, Lymph System 1 za imunitet i alergije te Liver 1 za kožne probleme i povećanu sluz u plućima i sinusima. Te tinkture mogu se i kombinirati prema individualnim potrebama djeteta.

Sve doze odnose se na Thinktoor tinkture pa imajte to na umu ako želite dozirati neke druge tinkture. Također imajte na umu da nisu sve tinkture i ljekovito bilje za sve uzraste kako smo spomenuli na početku. Ako niste sigurni što je sigurno dati djetetu, kontaktirajte stučnu osobu.

  • Doziranje za odraslu osobu između 50 i 70 kg je 20 kapi 3 puta dnevno, znači 60 kapi je preporučena dnevna doza.
  • Djeca 35-49 kg: 15 kapi 3 puta dnevno
  • Djeca 25 – 34 kg: 10 kapi 3 puta dnevno
  • Djeca 15 – 24 kg: 7 kapi 3 puta dnevno
  • Bebe i mala djeca: 10 – 14 kg: 5 kapi 3 puta dnevno, 5 – 9 kg: 3 kapi 3 puta dnevno

Napomena: Ovaj članak nije zamjena za dijagnozu, terapiju ili stručno mišljenje liječnika. Članak je isključivo u edukativne svrhe.

Ostavite Komentar