Piskavica – 4 Nevjerojatna Zdravstvena Benefita

Piskavica je porijeklom iz Indije i sjeverne Afrike i jedna je od najstarijih ljekovitih biljaka u stalnoj upotrebi. U kineskoj medicini piskavica se koristila su se kao tonik; u indijskoj medicini, kao stimulans dojenju; te u mnogim narodnim lijekovima kao pomoć pri probavi i liječenju ćelavosti.

U mnogim istraživanjima piskavica (Trigonella foenum-graecum) se pokazala korisnom kod niza bolesti poput dijabetesa, hiperkolesterolemije i sistemske upale, a vjerojatno i kod nekoliko vrsta tumora. Ima čak i industrijsku primjenu poput sinteze steroidnih hormona. Ako želite neke od ovih benefita, možete probati našu Thinktoor formulu za jetru Liver 1

Piskavica pozitivno djeluje na živčani sustav

Citirano istraživanje priznalo je da piskavica i njezine komponente djeluju pozitivno na neurološko zdravlje. Nekoliko studija izvijestilo je o korisnoj ulozi piskavice i njezinih komponenata poput trigonelina u patološkim simptomima Alzheimerove bolesti. Slično tome, druge su studije dokazale neuroprotektivni, antidepresiv kao i imuno-modulacijski učinak na kognitivne funkcije i Parkinsonovu bolest.

Velika populacija boluje od neuroloških poremećaja, ukazujući na potrebu istraživanja takvih terapijskih intervencija koje ciljaju i odgađaju osnovne patološke značajke i imaju pozitivan utjecaj na različite neurološke zdravstvene probleme. Već su zabilježeni hipolipidemični, hipoglikemijski, antioksidativni i imunomodulatorni učinci piskavice i njenih komponenata s njihovom potencijalnom ulogom u različitim neurološkim poremećajima. 

Povećava seksualnu želju kod žena i balansira spolne hormone

U jednom istraživanju cilj bio je procijeniti učinak ekstrakta piskavice na spolne hormone i seksualnu funkciju kod zdravih žena koje su menstruirale i koje su prijavile slabu seksualnu želju. Ovo kratkotrajno, dvostruko slijepo, randomizirano, placebo kontrolirano ispitivanje provedeno je na 80 žena, u dobi od 20 do 49 godina. Sudionici su randomizirani ili u oralnu dozu standardiziranog ekstrakta sjemena T. foenum-graecum u dozi od 600 mg/dan ili placeba tijekom dva menstrualna ciklusa. Dehidroepiandrosteronov sulfat, progesteron,androstendion, ukupni i slobodni testosteron, estradiol (E2), luteinizirajući hormon, folikul stimulirajući hormon, globulin koji veže spolne hormone i kolesterol, izmjereni su u početnoj fazi i  nakon 8 tjedana. 

Rezultati su pokazali da je u aktivnoj skupini došlo je do značajnog porasta slobodnog testosterona i E2, kao i seksualne želja i uzbuđenja u usporedbi s placebo skupinom. Rezultati pokazuju da ovaj ekstrakt vrste T. foenum-graecum može biti koristan tretman za povećanje seksualnog uzbuđenja i želja kod žena. 

Snižava razinu povišenog šećera i kolesterola (lipida) u krvi

Sjemenke su najčešće korišteni ljekoviti dijelovi. Među različitim dokazanim učincima sjemenki uključuju se ravnoteža šećera u krvi i poboljšana razina kolesterola. U jednom istraživanju [1], upotreba sjemenki piskavice pomogla je poboljšanju osjetljivosti na inzulin, što je doprinjelo vezanju šećera iz krvi i distribuciju istog gdje se može koristiti za energiju, a ne da se zadržava u krvotoku gdje može stvoriti probleme.

Dodatne prednosti sjemena piskavice primijećene su u jetri. Pokazano je da liječenje sjemenom piskavice smanjuje oštećenje stanica povezanih s alkoholom i smrt jetrenih stanica. Pobliže ispitivanje [2] je u istraživanjima na životinjama pokazalo je da piskavica poboljšava aktivnost antioksidansa u jetri, sprečavajući oksidativna oštećenja. Jetra je dodatno zaštićena učinkom piskavice na uravnoteženja šećera u krvi. U ovom slučaju jetra je nakupljala manje masti, što je smanjilo učinke „masne jetre“ kako bi se spriječilo zagušenje jetre. [3]

Ako želite neke od ovih benefita, možete probati našu Thinktoor formulu za jetru Liver 1

Izvori:

1 – Gupta A, Gupta R, Lal B. “Effect of Trigonella foenum-graecum seeds on glycaemic control and insulin resistance in type 2 diabetes mellitus: A double blind placebo controlled study.” J Assoc Physicians India. 2001. 49:1057-61.

2 – Kaviarasan S, Ramamurty N, Gunasekaran P, et al. ”Fenugreek (Trigonella foenum graecum) seed extract prevents ethanol-induced toxicity and apoptosis in Chang liver cells.” Alcohol. 2006. 41(3):267-73.

3 – Middha SK, et al. “Protective role of Trigonella foenum-graceum extract against oxidative stress in hyperglycemic rats.” Euro Rev Med Pharmacol Sci. 2011. 15:427-335.

Napomena: Ovo je isključivo u edukativne svrhe, nije zamjena za liječenje ili dijagnozu.

Ostavite Komentar