Saznajte Kako Se Jede Ananas

Ananas potječe iz Južne Amerike. Spada u skupinu tropskog voća. Najveći izvoznici su Tajland, Filipini i Brazil. To za nas predstavlja problem jer upravo zbog toga što rastu daleko, ubiru se nezreli kako se ne bi pokvarili do zemlje odredišta. U ovom članku saznajte sve bitne informacije o tome kako kupiti i pripremiti dobar ananas te uživati u okusu bez opeklina po jeziku.

Kako prepoznati zreli ananas?

Nezreli ananas može se prepoznati po zelenoj kori te je tvrd na dodir. Idealni bi ananas trebao biti žuto-zlatne boje izvana te mekan na dodir. Ako je premekan vjerojatno je već trul. Osim po boji, zreli ananas može se prepoznati i tako da se iz središta krune lagano povuče list. Ako se list lako otkine, znači da je ananas zreo, ako se teško izvuče, ananas je nezreo. Također ćete znati i po mirisu. Zreli ananas ne možete promašiti. Ako pogledate “ljuskice” na kori, vidjet ćete da su kod zrelog ananasa sve podjednake veličine, dok će kod nezrelog dijela ananasa (obično kod krune) biti puno manje nego na zrelom dijelu (obično pri dnu). 

Zreli Ananas
Zreli ananas

Nezreli ananas nije zdrav!

Ananas je kad je nezrel jako neugodan za jesti. Zbog veće koncentracije kiseline i enzima bromelaina, ananas može opeći sluznicu usta, ali i želuca i crijeva. Zato je bolje ne jesti ananas ako ga ne možete naći zrelog ili barem poluzrelog kojeg ćete staviti u škarnicl odnsono papirnatu vrećicu ili pored banana kako bi do kraja sazrio te ga onda jesti. Ako ga ne možete naći svježeg u dućanu, probajte sa smrznutim ananasom. Smrznuti ananas je uglavnom smrznut nedugo nakon branja što znači da je imao prilike dozrijeti. Zreli ananas ima sladak okus, nije skoro uopće kiseo te ima blagu aromu kokosa uz prepoznatljiv okus ananas naravno.

Kako se guli ananas?

Postoji više načina kako oguliti ananas i pripremiti ga za jelo. Postoje i razni alati na internetu koji pomažu pri tome. Dosta popularan način je da se odreže kruna i donji dio te nožem od vrha do dna guliti koru. Onda rezati uz sredinu od vrha prema dnu tako da se izdvoji tvrda sredina. Ostatak se nareže na kockice ili štapiće. Drugi način je moguć jedino kod potpuno zrelih ananasa, a to je tako da vadite štapiće ananasa od svake kockice na kori. Prije nego se kockice mogu izvući van, morate valjati ananas i dodavati pritisak kako bi se kockice na kori odvojile. Pogledajte kako to izgleda u ovom videu

Kako pripremiti jela s ananaom?

Naši omiljeni načini za pripremu ananasa su u smoothieima ili sokovima. Neki ga vole i u slatko-slanim kombinacijama pa se nekad može naći na pizzi, u chilliju ili grillani na roštilju. Možete ga jesti i u voćnim salata, sladoledu, sirovim i pečenim kolačima itd. Koji je vaš najdraži način za jesti ananas? Ako znate još sočnih trikova za pripremu ananasa, slobodno ga podijelite s ekipom u komentarima. Više o tome #KakoSeJede drugo voće i povrće, potražite u rubrici Blog.

Ostavite Komentar