Saznajte Kako Se Jede Avokado

Avokado je tropsko voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Naziv avokado potječe od astečke riječi “ahuacatl”, a kolokvijalni naziv za avokado je “aligatorska kruška”, što upućuje na oblik i grubu površinu kore. Postoji više od 80 podvrsta avokada. Prema legendama Maya avokado je davao čarobne moći njihovim princezama. Osim u prehrani, avokado je čest sastojak raznih kozmetičkih proizvoda.

Kako prepoznati zreli avokado?

Ovo je pitanje za milijun dolara jer čak i najiskusniji kuhari nekad ne znaju odgovor na to pitanje. Avokado je specifičan po tome što dugo može biti nezreo, sazrjeti na samo nekoliko dana i nakon toga se već pokvari. Zreli avokado bi trebao biti mekan na dodir. To možete testirati tako da primite avokado i nježno palcem pokušate udubiti avokado. Ako je savršeno zreo bit će tvrdoće maslaca na sobnoj temperaturi (25 stupnjeva).

Ako je premekan i palac skoro pa da ne podere koru, to znači da je već prezreo. S druge strane ako je tvrd i ne možete napraviti udubljenje palcem, onda je nezreo. Ako vam se dogodi da ste kupili avokado i kad ste ga otvorili pun je smeđih ili crnih mrlja ili točkica, probajte ih obrezati. Ako ih je previše, bolje nemojte jesti takav avokado jer vam može biti muka.

Kako dozreti avokado?

Problem s nekim plodovima avokada je što nikad ne sazriju, nekad se jednostavno dogodi da preskoče zrelu fazu i odmah se pokvare. Iz nezrelog u prezrelog. Zato mi preporučamo da u dućanu kada kupujete tražite one koji su tek počeli dozrijevati. To su oni koji su dovoljno tvrdi da morate malo jače utisnuti palac, ali se ipak napravi malo udubljenje. Također gledajte da avokado nema crne točke ili fleke po sebi jer na tim mjestima je probušena kora i plod oksidira.

U slučaju da u dućanu nema zrelog ni poluzrelog avokada, možete isprobati sreću pa pokušati kod kuće dozrjeti plod. Nezreli avokado stavite pored banana ili u papirnatu vrećicu/škarnicl i na toplo mjesto. Kroz nekoliko dana bi mogao biti zreo ako ste imali sreće. Zreli avokado obavezno držite u hladnjaku, ako ga ne uspijete pojesti na vrijeme, možete ga narezati na kockice i spremiti u škrinju. Ako vam je ostalo malo avokada, nakapajte sok limuna po njemu kako biste usporili oksidaciju te sačuvali okus i boju.

Kako ga oguliti i narezati?

Postoji više načina kako oguliti avokado. Svaki od tih započinju s rezanjem oko koštice da se dobiju polovice. Koristite veliki nož za rezanje povrća tako da ga donjim dijelom zabodete u košticu avokada te lagano okrenite u jednu stranu i odvojite košticu. Zatim polovice možete lagano narezati na kockice ili trake i pažljivo oguliti koru. Drugi način je da prvo skinete koru donjim dijelom noža i tek onda režete u željeni oblik. Više načina i ideja za rezanje pogledajte u ovom videu.

Kako ga koristiti u kuhinji?

Avokado je odličan i u slanim i u slatkim kombinacijama. Najpoznatiji specijalitet od avokada je takozvani “guakamole”. Radi se tako da avokado nagnječite vilicom te u to dodate narezano povrće, najčešće su to rajčice, luk i paprike, začinite sa malo soli, papra, ljute paprike i dodate malo soka limuna. Taj umak se onda jede uz neko glavno jelo, tortilja čips ili kao umak za salatu.

Avokado se u zadnje vrijeme počeo koristiti umjesto namaza u sendvičima, dodaje se uz doručak npr. na tost, dodaje se u smoothie itd. Svakako je sve popularniji u veganskom, ali i neveganskom svijetu. Možete ga dodati u tortilje, burrito, veganski sushi, sendviče, salate, smoothie, sirove kolače, ali se može i zblendati u neki dresing za salatu, mousse, dip ili umak (npr. pesto).

Avokado Smoothie

Ako je zreo, nema neku jaku aromu, više ovisi o tome kako ste ga začinili. Odlično se slaže s rajčicama, krastavcima, bosiljkom, špinatom, grahom, kukuruzom, paprikom, lukom, malinama, čokoladom, bananama, limunom, rotkvicama, bučinim sjemenkama itd. Kombinacija je stvarno puno, samo morate biti kreativni. Probajte narezati avokado na kockice i dodati ga u svoja omiljena jela. Na internetu možete naći i razne deserte poput čokoladnog mussea u koji ide avokado, banana, datulje i kakao prah.

Koji su vaši najdraži načini za jesti avokado, u slanoj ili slatkoj verziji? Pišite u komentare i ako želite, podijelite svoj nadraži recept s avokadom! Više o tome #KakoSeJede drugo voće i povrće, potražite u rubrici Blog.

Ostavite Komentar