Što su Tinkture i Kako se Rade?

Izraz “tinkture” možemo sve više čuti na društvenim mrežama, internetu pa čak i televiziji, ali za mnoge to je i dalje nepoznati ili misteriozan pojam. Ako i dalje imate upitnike iznad glave, nakon ovog članka pretvorit će se u upaljenu lampicu. A ako ipak znate nešto o tinkturama, i dalje vjerujemo da ćete naći još barem nekoliko informacija koje niste znali ili u potpunosti razumjeli. A nakon što pročitate članak, slobodno “bacite oko” na našu ponudu tinktura i drugih prirodnih proizvoda.

Što su tinkture?

Prema kemijskoj definiciji tinktura je ekstrakt (hrv. iscrpina), odnosno otopina koja sadrži različite vrste otapala koja imaju ulogu ekstrahirati (izvući/iscrpiti) kemijske spojeve iz tvari (ljekovitog bilja). Tinkture dakle nisu izolat nego ekstrakt. Ekstrakt sadrži više kemijskih spojeva iz tvari koja je bila u otapalu nego izolat koji sadrži samo određeni kemijski spoj iz neke tvari. Izolat se može dobiti iz ekstrakta, dapače, to je često i praksa u proizvodnji izolata.

Tinkture
Ekstrakt

Mogli bismo reći da je ekstrakt puno prirodniji za konzumaciju nego izolat jer ekstrakt i dalje sadrži otprilike 40-70% aktivnih tvari iz neke cjelovite namirnice dok izolat ima značajno manji postotak, uglavnom 1-20% cjelovite namirnice. Dosta popularan primjer izolata je kurkumin. U tom primjeru kurkumin je samo mali dio (svega 2-3%) cjelovite namirnice, odnosno kurkume.

Različita otapala = različita svojstva ekstrakcije

Najpoznatiji ekstrakt koji je većini ljudi poznat je čaj. Za vrijeme pripreme čaja koristimo otapalo (vodu) i tvar koju želimo ekstrahirati (čaj). Da bismo ubrzali proces ekstrakcije tvari iz čaja (boja, okus, tanini, kofein itd.) koristimo vruću vodu ili čak kuhamo čaj jer to uništava staničnu stijenku biljke i tvari iz stanice mogu lakše i brže izaći u otapalo (vodu) koje nakon što izvuče tvari koje može, postaje otopina, odnosno piće u kojem mnogi uživaju. Iako je čaj jednostavan i brz za pripremu, zbog vrste otapala i topline puno ljekovitih tvari ne uspije se otopiti u otapalu ili se uništi zbog prevelike temperature. Tu na scenu dolaze tinkture.

Razlog zašto postoji toliko velika razlika u količini otopljenih tvari u otopini sa samo jednom vrstom otapala (npr. čaj) i otopini s dvije ili više vrsta otapala (npr tinktura) je upravo zbog kemijskih svojstava otapala. U proizvodnji tinktura umjesto da koristimo samo vodu, koja je anorgansko otapalo, koristimo i neko organsko otapalo, odnosno alkohol. Tako možemo iz ljekovitog bilja (ili neke druge tvari) izvući i anorganske i organske spojeve koji svi zajedno još više doprinose ljekovitosti pripravka.

Nastavak u drugom dijelu

Ostavite Komentar